Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

Aleksandra Sonecka 19/01/2014 0
Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

CopyRight of okulista.wroclaw.pl

Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

Od dawien dawna przyjęło się uważać, że czekolada w niebagatelny sposób poprawia nastrój. Zwolenników brązowego przysmaku niewątpliwie ucieszy fakt, że ciemna czekolada posiada jeszcze jedną zaletę. Otóż może ona poprawić jakość widzenia i pozytywnie wpływać na oczy. Dodatkowo czekolada wspomaga procesy umysłowe. Wszystko to z powodu szczególnych związków, które występują w kakao, a mianowicie flawonoidów.

Korzyści płynące z konsumpcji ciemnej czekolady zostały naukowo potwierdzone. Badanie pozytywnego wpływu ciemnej czekolady na organizm, a zwłaszcza na oczy, przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Reading. 30 ochotników w wieku 18-25 lat przeszło testy. Po zjedzeniu określonej ilości czekolady każdy uczestnik był testowany w dwóch kategoriach. Sprawdzano wzrok i procesy umysłowe.

Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

Badania przeprowadzono dwukrotnie. Pierwszy raz po spożyciu ciemnej czekolady, a następnie po konsumpcji czekolady białej. Różnica, jaka wynikła między oboma rodzajami słodyczy, polegała na zawartości flawonoli, zawartych w naturalnych składnikach kakao.

Czarna czekolada posiada wysokie nasycenie flawonoli, gdy tymczasem biała czekolada nie może poszczycić się ich dużą zawartością. Niezwykle cenne dla zdrowia flawonole, oprócz kakao, występują również w owocach: jabłkach i winogronach, ale także w zielonej i czarnej herbacie oraz czerwonym winie.

Badania dowiodły, że ciemna czekolada rzeczywiście poprawia wzrok oraz pozytywnie wpływa na część mózgu odpowiedzialną za procesy związane z umysłem. Prowadzący badania uznali, że wynik można zawdzięczać dzięki właściwościom flawonoli występujących w kakao. Okazuje się, że związki te wspomagają przepływ krwi w mózgu i najprawdopodobniej również pozytywnie wpływają na siatkówkę oka.

Wcześniejsze studia w tej dziedzinie wykazały, że działanie flawonoli, które pochodzą z kakao, na obieg krwi w organizmie jest największe u osób, które ukończyły już 25 lat. Tym samym naukowcy z Reading postanowili przeprowadzić dodatkowe badania z udziałem osób starszych. Podczas kolejnych eksperymentów badacze zamierzali dodawać m.in. do białej czekolady i kofeiny stymulanty, które znajdują się w ciemnej czekoladzie.

W ten sposób chcą się przekonać, czy i w jakim stopniu są one źródłem korzystnych efektów ciemnej czekolady na wzrok i mózg. Bez wątpienie jednak ciemna czekolada spożywana w odpowiednich proporcjach zdecydowanie korzystnie wpływa na zdrowie. Warto o tym pamiętać chcąc zachować swoje oczy i umysł w doskonałej formie.

Comments are closed.