Wpływ ciemnej czekolady na wzrok – Okulista Wroclaw

Aleksandra Sonecka 17/01/2014 0

CopyRight of okulista.wroclaw.pl

Wpływ ciemnej czekolady na wzrok – Okulista Wroclaw

Oczy to jedna z najważniejszych części naszego ciała. Dlatego tak ważne jest, żeby o nie odpowiednio dbać. Jak można to zrobić? Stosując różne produkty, które pozytywnie wpływają na nasze oczy i zmniejszają możliwość utraty wzroku. Jednym z takich produktów jest ciemna czekolada.

Słabnący wzrok może być związany między innymi z procesem starzenia czy genetyką. Specjaliści od lat badają przyczyny różnych problemów ze wzrokiem. Jednocześnie opracowują sposoby chronienia oczu i zapobiegania uszkodzeniom. Podkreślają też rolę diety dla zdrowia naszych oczu.

Prawidłowa dieta, która może zapewnić ochronę naszym oczom, nie składa się wyłącznie z warzyw. Zawierać się w niej powinny także takie produkty jak łosoś, borówki, jajka czy właśnie ciemna czekolada. Są to produkty łatwo dostępne, które znajdziesz praktycznie w każdym sklepie.

Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

Wpływ ciemnej czekolady na wzrok

Badania potwierdzają, że ciemna czekolada obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, działa antynowotworowo czy wpływa na proces starzenia. Ma też wpływ na nasz wzrok. Naukowcy zwracają uwagę na to, że ciemna czekolada jest wartościowa dzięki przeciwutleniaczom i minerałom. Ma w sobie także potas, cynk, magnez, żelazo. Zawiera też flawonoidy, które chronią naczynia krwionośne. Ma to wpływ choćby na rogówkę i soczewkę. Dzięki flawonaidom zwiększa się przepływ krwi w mózgu, nie tworzą się punkty zapalne, ani zakrzepy, które mogą utrudniać prawidłowe widzenie.

Przy kupowaniu czekolady trzeba zwrócić uwagę, żeby miała ona w sobie jak najwięcej kakao. Czysta forma czekolady jest silniejsza, a co za tym idzie ma mocniejszy wpływ na nasze zdrowie. Najlepsze czekolady to te, które w zawartości mają powyżej 60% kakao.

Wystarczy, że dwa razy w tygodniu zjemy około 30g kawałek czekolady, a on już zacznie pozytywnie działać na nasze ciało i zdrowie. Oprócz wymienionych wcześniej minerałów, czekolada ma w sobie też witaminy A, B1, B2, B3, E i PP. Są one źródłem energii dla organizmu.

Podczas jedzenia czekolady uruchamiają się też antyoksydanty, które chronią nas przed starzeniem. To właśnie proces starzenia odpowiada za liczne choroby, w tym problemy ze wzrokiem.

Comments are closed.