Article: „Spinach: Good for Your Eyes”
Obecnie pracownicy umysłowi pracują przed komputerami cały dzień. W rezultacie ich oczy są wyczerpane. 80% informacji o otaczającym nas świecie jest odbierane przez oko, jest to więc jeden z najbardziej obciążonych narządów o ludzkim organizmie.
Nieprzespane noce, ciągła praca przed komputerem i z bliskiej odległości nadwyrężają nasze oczy. Do tego dodajmy jeszcze złą dietę, która również szkodliwie wpływa na wzrok.
Według badań przeprowadzonych w uniwersytecie w Manchesterze, szpinak jest najlepszym źródłem luteiny, która może zapobiegać zwyrodnieniu plamki związanemu z wiekiem. Inne badania przeprowadzone przez Ohio State University wykazały, że luteina zawarta w szpinaku może zapobiec zaćmie.
Co więcej, szpinak jest dobrym źródłem witaminy B2 i beta-karotenu. Kiedy organizm ma wystarczającą ilość witaminy B2, oczy nie ulegają widocznemu przekrwieniu. Beta-karoten może przekształcić się w organizmie w witaminę A, co zapobiega schorzeniu znanemu jako zespół suchego oka.
Jednak szpinak ma znacznie więcej korzyści niż wymieniliśmy powyżej. Jest bogaty w potas, wapń i magnez, które wzmacniają elastyczność mięśni oczu. W związku z tym, może to chronić przed powstawaniem i rozwojem krótkowzroczności. Jak wiemy, brak wapnia powoduje osłabioną elastyczność gałek ocznych. Codziennie spożywanie ryżu, smażonego mięsa, deserów i słodkich napoi zmniejsza ilość wapnia w ciele człowieka. Dieta ma wielki wpływ na nasze oczy, zacznijmy więc od zmiany złych nawyków żywieniowych, a w naturalny sposób zadbamy o swój wzrok.