CopyRight of okulista.wroclaw.pl
Być może zaopatrzyłeś się już w marchew, aby utrzymać swój wzrok w dobrej kondycji, ale nie wiesz jeszcze, że istnieją dziesiątki innych produktów, które mogą zmniejszyć ryzyko utraty wzroku?
Słaby wzrok jest często związany z procesem starzenia oraz genetyką, eksperci sugerują, że uszkodzeniu wzroku można zapobiec dzięki codziennej zbilansowanej dziecie.
Dodanie kilku zielonych warzyw, ciemnej czekolady i czosnku do codziennego menu, to tylko kilka sposobów, aby zachować swoje oczy i ciało w doskonałym stanie .
Jeżeli obawiasz się utraty wzroku i chciałbyś go poprawić, powinieneś rozważyć dodanie sześciu poniżej przedstawionych pokarmów do swojego tygodniowego menu:
- Łosoś: łosoś zawiera nie tylko wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega- 3, ale również witaminy A i D. Suplementy te mogą pomóc w zwiększeniu pracy mózgu i poprawie zdrowia oczu. Dodaj co najmniej 2-3 porcje świeżego łososia do swojego tygodniowego menu, aby zoptymalizować swoją dietę .
- Czosnek: jeżeli cierpisz z powodu słabego krążenia, powinieneś regularnie jeść czosnek. Może pomóc to w poprawie przepływu krwi i dodać twojemu układowi odpornościowemu trochę zdrowego impulsu. Czosnek jest bogaty w siarkę, która jest niezbędna do utrzymania soczewek oczu w genialnym stanie. Świeży czosnek jest znacznie silniejszy od jego ugotowanych odmian i może być dodawany jako przystawka do potraw.
- Ciemna czekolada: chwalona jest dzięki jej wartością przeciwutleniającym. Ciemna czekolada zawiera flawonoidy, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania serca. Flawonoidy pomagają chronić naczynia krwionośne w oczach w taki sposób, aby rogówka i soczewka oka były mocne i zdrowe na długie lata. Czysta forma czekolady gorzkiej jest dużo silnejsza, dlatego też powinno szukać się takiej zawierającej co najmniej z 60% ekstraktu z kakao dla uzyskania maksymalnych korzyści zdrowotnych .
- Zielone warzywa liściaste: wiesz już, jak ważne jest jedzenie warzyw każdego dnia. Wszystkie warzywa takie jak szpinak, brokuły i kapusta dostarczają niezbędnych witamin i minerałów dla zdrowia oczu. Według Fundacji Badań Jaskry, szpinak zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny, które są niezbędne dla ochrony oczu przed ich degeneracją. Jedzenie świeżych i zielonych warzyw to najlepszy sposób, aby zmaksymalizować korzyści dla zdrowia.
- Borówki: te ciemno purpurowe jagody zawierają antocyjanozydy, związek, który może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku. Są to smaczne owoce, które mogą być spożywane na świeżo lub jako dodatek do galaretek. Borówki są bogate w przeciwutleniacze, które są kolejnym cennym źródłem poprawiającym wzrok.
- Jajka: czy lubisz je w postaci jajecznicy, jajek sadzonych czy gotowanych jaj, są cennym dodatkiem każdej diety. Żółtka jaj zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych, a białka, które oprócz luteiny i kwasów tłuszczowych, zawierają również witaminy z grupy B i cynk, są istotne dla ogólnego stanu zdrowia oczu.
Od ciemnej czekolady do czosnku. Te sześć podstawowych składników diety, mogą pomóc Ci utrzymać zbilansowaną dietę i poprawić zdrowie oczu. Jeżeli obawiasz się utraty wzroku i zaburzeń widzenia, powinieneś skonsultować się z okulistą, który ustali czy jesteś dobrym kandydatem do przeprowadzenia operacji oczu LASIK. Mimo to, środki zapobiegawcze w postaci kilku prostych zmian diety mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego wzroku przez lata.