CopyRight of okulista.wroclaw.pl
Brokuły są świetnym pożywieniem, dzięki któremu zadbamy również o nasze oczy. Brokły są nie tylko miłe dla podniebienia jednak, istnieje wiele twórczych sposobów, dzięki którym możemy uczynić brokułki jeszcze bardziej apetycznymi. Na przykład, możemy dodać je do różnych potraw z kremowym sosem takim jak Alfredo oraz makaronem z małą nutką cytryny do smaku.
Możemy nawet połączyć je z ziemniakami, lub dodać je do sosów serowych. Co więcej, naukowcy, lekarze i dietetycy zgadzają się, że brokuły zapewniają wiele korzyści naszemu zdrowiu Brokuły pomagają w walce z rakiem, mają również właściwości detoksykacyjne, które pomagają chronić oczy przed wieloma zaburzeniami takimie jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćmy. Jeżeli jesteś zainteresowany ochroną i poprawą swojego wzroku, oto niektóre korzyści wynikające z jedzenia brokuł.
Ze wzrostem wykorzystywania nowych tehnologii, wzrosło również zapotrzebowanie na dłuższy czas czytania, studiowania oraz patrzenia w computer, przyczyniając się do problem ze zmęczonymi oczami. Z tego punktyu widzenia, nasze oczy wymagają pecjalistycznego odżywiania pomagającego w łagodzeniu stanu zmęczonych oczu. Brokuły składają się z witaminy B2, która poprawia wzrok oraz reguluje stan zmęczonych oczu, wrażliwości na światło czy niewyraźne widzenie.
Jeżeli odawiasz się problemów zdrowotnych związanych z widzeniem i wrażliwością na światło, brokuły są bogate w wartości odżywczenazywane ryboflawinami, które umożliwiają oczom dostosowanie się do zmiany światła. Badania naukowewskazują, że brokuły są jednym z głównych produktów spożywczych zawierających beta karoten, który chroni oczy pred zwyrodnieniem plamki.
Według amerykańskiego Optometric Association, nastąpił znaczący wzrost liczby zdarzeń związanych z zaburzeń wzroku w pewnym wieku. Statystyki pokazują, że dotkniętych tym zaburzeniem wzroku jet aż 25 milionów ludzi na całym świecie. Statystyki wskazują również, że zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną ślepoty w zachodnim świecie u osób powyżej 55 roku życia. Co więcej, szacuje się, że liczba osób dotkniętych tą chorobą oka może się potroić do roku 2025 roku.
Mimo tych ponurych statystyk,dobrą wiadomością jest to, że jest coś, co można zrobić, aby zapobiec zaburzeniom wzroku. Według AOA, (The American Optometric Association), badania naukowe wykazały, wiele korzyści wynikających z jedzenia brokuł, wykraczających poza zapobieganie chorobom oczu. Niezależne badania wykazały, że luteina i zeaksantyna poprawiają widzenie u pacjentów posiadających problem ze zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmy pacjentów równeż u osób z dobrym stamen zdrowia.
Dlaczego te kluczowe składniki odżywcze znajdujące się w brokułach tak istotne? To dlatego, że karotenoidy zawarte w tym warzywie dostarczajom oczom potężnej ochrony antyoksydacyjnej, a także działają jak odżywcze okulary, filtrują szkodliwe niebieskie światło z siatkówki. Te kluczowe składniki odżywcze znajdujące si w brokułach chronią I utrzymują oczy w dobrej kondycji. Ponadto, jedną z głównych funkcji luteiny i zeaksantyny jest zapobieganie wolnym rodnikom uszkadzającym siatkówkę oraz neutralizowanie objawów prowadzących do rozwoju zaćmy. Badania naukowe wskazują, żewysokie spożycie luteiny , zeaksantyny i witaminy E może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaćmy .
Dowody naukowe sugerują, że składniki odżywcze znajdujące się w brokułach są niezbędne do ochrony oczu. Składniki odżywcze, takie jak luteina, zeaksantyna i witaminy B2 zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Tego typu jedzenie jest niezbędne do poprawy stanu oczu oraz lepszego widzenia.