CopyRight of okulista.wroclaw.pl
Zapytaj kogokolwiek: co wpływa na ich wybory żwywnościowe? Zazwyczaj odpowedzą, że priorytetem dla nich jest smak danego produktu. Innymi czynnikami są: ekonmia (przystępność cenowa produktów, które jedzą), ich emocje, problem zdrowotne, a ponadto nawyki żywieniowe, od których trudno się odzwyczaić. Wszakże, nasze nawyki żywieniowe stają się coraz prostsze, a nasze wybory pozwalają nam na konsumowanie pokarmów, które są nie tylko smaczne, ale także spełniają nasz potrzeby odżywcze. Jeżeli chodzi o pokarmy zapewniające zdrowie naszym oczom, zaliczyć do nich możemy jagody. Te smaczne owoce zapewniają naszemu systemowi wizualnemu nie tylko szerokiej gamy składników odżywczych, ale także ochronę antyoksydacyjną. Jagody służą również jako suplemet diety w postaci medycyny prewencyjnej związanej z zaburzeniami widzenia spowodowanymi wiekiem. Do tego typu zaburzeń zaliczyć można: zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćmę. Poniżej znajduje się kilka korzyści wynikających z jedzenia borówek.
Luteina i zeaksantyna: Te 2 główne składniki odżywcze znajdujące się w borówkach są doskonałe dla zapenienia oczom zdrowia. Składniki te są ściśle związane z przeciwuteniaczami takimi jak beta karoten. Borówki są jak odżywczy dodatek do naszych okularów przeciwsłonecznych. Przede wszystkim, chronią nasze oczy przed negatywnymi skutkami nadmiernego promieniowania słonecznego, które może przyczynić się do utraty wzroku .
Według ekspertów w dziedzinie zdrowia na Uniwersytecie w Pittsburgh Medical Center, zaleca się codzienne jedzenie dawki 10g borówek. Służy to jako środek zapobiegawczy związany z zaburzeniami wzroku. Jedna filiżanka jagód to odpowiednik 12 mg luteiny i zeaksantyny, te dwa antyoksydanty mają ogromne znaczenie dla ochrony oczu przed wieloma chorobami.
Witamina C: Witamina ta zapewnia naszym oczom ochronę przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają system wzrokowy. Regularne dostarczanie swojemu organizmowi witaminy C zmniejsza prawdopodobieństwo ślepoty przez zmniejszenie ciśnienia w oczach .
Witamina A: Jagody składają się z witaminy A, niezbędnego składnieka odżywczego, który zapewnia oczom ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie oczu. Jedna szklanka jagód zawiera około 80 I U witaminy A.
Popraw jakość swojego odżywiania, a będziesz w stanie poprawić jakość swojego wzroku. Odnosi się to do faktu, że jedna filiżanka borówek zawiera około 24mg cynku. Dietetyk Phyllis A. Balch, autor „Informatora o odżywianiu”, zachwala cynk jako składnik odżywczy , który pomaga w profilaktyce odwarstwienia siatkówki. Niedobór tego konkretnego składnika przyczynia się do tego zaburzenia, które powoduje ślepotę. Jagody mogą pomóc w jej zapobieganiu.
Borówki są ważnym składnikiem odżywczym, który jest dobry dla naszych oczu. Borówki służą jako forma medycyny prewencyjnej, zmniejszając ryzyko chorób związanych z wiekiem, takich jak: zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma i ślepota. Wreszcie, dostarczają oczom wielu substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, dając naszym oczom przewagę odżywczą w chronieniu i zachowywaniu naszego cennego, naturalnego wzroku.